Wat zijn tapas


 Homepage                 

          Wat zijn tapas?

Ontstaansgeschiedenis van tapas

Tapas zijn van oudsher kleine Spaanse hapjes, en vinden hun oosprong in Andalusië, een streek in Spanje met een zeer ontwikkelde gastronomische eetcultuur, en de consumptie ervan heeft zich door de jaren heen door heel Spanje verspreid. Aan het ontstaan van Tapas ligt een eenvoudige reden ten grondslag. Men luncht ergens laat in de middag, en het avondeten wordt vaak pas na 9 uur opgediend.

Om de tussentijdse honger tegen te gaan, is men begonnen met het vervaardigen van kleine, gemakkelijk te doseren, warme en koude hapjes. Hierin werden steeds meer variaties aangebracht, wat door de jaren heen is uitgegroeid tot de hedendaagse Tapas. Lees verder...

Wat zijn tapas?
 
Het eten van Tapas kent ook een sociale functie. Veelal wordt er in Tapas bars en restaurants onder het genot van een groot assortiment van lekkere kleine hapjes even bijgepraat met mensen uit de buurt, vaak geserveerd met een glas bier, wijn of sherry. Vaak zijn de tapas streekgebonden en kent iedere streek zijn eigen specialisaties.

De Spanjaarden waarderen de Tapas voornamelijk om hun versheid en diversiteit, en het vervaardigen van een zeer smakelijk hapje uit relatief eenvoudige ingredienten is er  tot kunst verheven. Zoals wij in Nederland bij de snelle trek bijvoorbeeld een stukje kaas op wat bitterballen of vlammetjes serveren, zo wordt in Spanje bijvoorbeeld calamares, chorizo, pinchos en gevulde champignons gegeten. Alhoewel tapas zijn ontstaan als voorgerecht of apetizer, is er door de eeuwen heen zoveel variatie ontstaan dat er nu complete maaltijden worden voorgeschoteld.